POMPIERII SPUN. Ai grijă LA COȘURILE DE FUM. trebuie curățate periodic, verificate și reparate de persoane specializate și autorizate.
- BORRO '
- Feb 15
- 1 min read

În această perioadă a anului, cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor sunt: neizolarea coșurilor de fum față de materialele combustibile din structura acoperișurilor și planșeelor (grinzi, căpriori etc.), neasigurarea etanșării burlanelor și coșurilor de fum, neîntreținerea coșurilor în urma utilizării lor îndelungate, necurățarea periodică a funinginii depuse pe coșurile de fum, precum și existența unor coșuri de evacuare a fumului cu terminație în spațiul podului pentru a menține o temperatură mai ridicată și pentru afumarea cărnii.
Astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coșurile de fum trebuie curățate periodic, verificate și reparate de persoane specializate și autorizate.

În podurile clădirilor, coșurile se tencuiesc pe interior și pe exterior și se dau cu var, pentru a se putea observa cu ușurință eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile.
De asemenea, coșurile de fum se vor izola față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a coșului cu 25 cm, iar în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
Totodată, se interzice folosirea improvizațiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montarea acestora pe lângă pereții combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
IMAGINI / INFO.
Locotenent-colonel CAMELIA ROŞCA.
Purtător de cuvânt.
Comments