HAVOC Netflix. Mogul imobiliar lucrează cu polițiști. Polițiștii lucrează cu chinezii. Chinezii se trădează între ei. Polițiștii omoară chinezi. Șeful chinezilor Moare. HARDY a luat 12 milioane
- BORRO '
- 3 days ago
- 5 min read
HAVOC (Haos). Tom Hardy pe post de Schwarzenegger - Stallone - Willis la un loc.

Mogul imobiliar viitor primar lucrează cu polițiști corupți. Polițiștii lucrează cu chinezii. Chinezii se trădează între ei. Polițiștii omoară o parte dintre chinezi. Șeful chinezilor Moare. Mama lui vine să-l răzbune. Fiul dezvoltatorului cade de fraier. Mogulul vrea să-și salveze fiul. Tom Hardy trebuie să rezolve tot.

Netflix a detonat pe 25 aprilie 2025 bomba de adrenalină numită „Havoc”, după ce ne-a ținut în așteptare aproape patru ani. Filmările s-au încheiat de fapt în octombrie 2021, dar au urmat reshoots, pandemie, greve și alte bălării care au amânat lansarea.
A meritat așteptarea? Păi, dacă-ți place să vezi cum Tom Hardy face terci creiere de mafioți, răspunsul e un DA hotărât!
Povestea - un cocktail exploziv de corupție și oase rupte
„Havoc” ne prezintă povestea lui Walker (Tom Hardy), un detectiv cu probleme care pare să fi trecut prin războiul din Irak cu mâinile goale. După ce o tranzacție cu droguri o ia razna, Walker este nevoit să-și croiască drum prin lumea interlopă pentru a salva fiul înstrăinat al unui politician corupt, Lawrence Beaumont (Forest Whitaker).
Acțiunea se petrece în timpul Crăciunului într-un oraș american fictiv care arată ca naiba, plin de figuri dubioase și aer încărcat de tensiune. Drumul nostru prin măruntaiele acestui oraș ne poartă de la scene de crimă cu nouă cadavre, la cluburi de noapte tip Medusa, până la o cabană de pescuit unde se dezlănțuie iadul pe pământ. Detectivul nostru descoperă treptat o plasă de corupție care implică oficiali guvernamentali, polițiști corupți și triade chinezești.

Povestea e complicată precum un puzzle chinezesc după două sticle de pălincă, dar cui îi pasă când ai atâta acțiune? După cum observă un critic, e “un schimb de focuri violente după altul”, iar asta ne place nouă, nu?
Distribuția - greutăți maxime în ring
Tom Hardy confirmă încă o dată că e unul dintre cei mai duri actori ai generației sale, iar pentru rolul lui Walker a încasat frumușel - 12 MILIOANE de dolari. Nici nu-i de mirare, omul aleargă, sare, trage, bate și primește bătaie timp de două ore fără să obosească. Iar momentele de intensitate emoțională sunt la fel de convingătoare ca cele de violență pură.

Forest Whitaker, un actor cu Oscar în vitrină, a primit 1,5 milioane de dolari pentru rolul politicianului corupt Lawrence Beaumont. Chiar dacă nu face acrobații ca Hardy, prestația sa aduce greutate poveștii.

Timothy Olyphant, care joacă rolul antagonistului Vincent, a plecat acasă cu 750.000 de dolari și un zâmbet șarmant de ticălos, exact genul de personaj pe care îl urăști din tot sufletul.
Distribuția e completată de Jessie Mei Li (plătită cu 200.000 de dolari) în rolul polițistei Ellie, Justin Cornwell (250.000 de dolari) ca Charlie, Quelin Sepulveda ca Mia și Luis Guzmán ca Raul.

O mențiune specială merită Michelle Waterson, luptătoare MMA care joacă rolul “Asasinului” și care livrează una dintre cele mai brutale scene de luptă cu Hardy.
Filmare - Țara Galilor transformată în America sordidă
Aici vine partea interesantă: deși acțiunea se petrece într-un oraș american fictiv, ÎNTREGUL FILM a fost filmat în Țara Galilor. Da, ați citit bine! Cardiff, Swansea, Port Talbot și Newport au fost transformate cu ajutorul efectelor vizuale pentru a părea cartiere americane.
Regizorul Gareth Evans, el însuși galez din Hirwaun, a declarat că a căutat “elemente arhitecturale care să semene un pic cu America”, reușind să obțină pe camera de filmat “30-40% autenticitate”, restul fiind ajustat digital.
Pentru faimoasa scenă din cabana de pescuit, echipa de producție a construit trei versiuni diferite ale cabanei pentru diverse unghiuri de filmare, una dintre ele fiind amplasată în regiunea rurală Merthyr Mawr. Potrivit Netflix și Creative Wales, “Havoc” este cel mai mare lungmetraj filmat vreodată în întregime în Țara Galilor.
Buget și impresii de la fața locului
Producția a costat aproximativ 30 de milioane de dolari, iar filmările au început pe 8 iulie 2021 și s-au încheiat oficial pe 22 octombrie 2021. Tom Hardy a fost văzut filmând la Barry Island Pleasure Park și în afara Brangwyn Hall din Swansea în lunile iulie și august 2021.
Netflix raportează că producțiile sale din Țara Galilor, inclusiv “Havoc”, au contribuit cu peste 200 de milioane de lire sterline (aproximativ 265 milioane de dolari) la economia britanică din 2020.
FESTIVALUL DE ÎMPUȘCĂTURI - câte gloanțe s-au tras?
Deși nu există o numărătoare oficială, se pare că în “Havoc” s-au tras mai multe gloanțe decât într-o petrecere de Revelion în Sicilia anilor ’80.
Regizorul Gareth Evans recunoaște deschis că scenele de împușcături sunt nerealistice în ceea ce privește numărul de gloanțe care pot încăpea într-un încărcător.
O scenă în particular - cea din cabana de pescuit - este descrisă ca având “poate cele mai multe gloanțe trase într-un interval de cinci minute pe care le-am văzut vreodată pe ecran”. E ca și cum ai pune toate secvențele cu împușcături din “Predator”, “Rambo” și “Die Hard” la un loc, și tot ar mai rămâne gloanțe de tras.
Evans susține totuși că există o logică în haosul de focuri de armă: “De fiecare dată când personajele golesc o armă, o aruncă și iau alta de la un adversar căzut”. Dar sincer, cine stă să numere când e atât de distractiv?

Comparație cu Schwarzenegger și Stallone
Dacă punem “Havoc” lângă clasicele filmelor lui Arnold și Sly, observăm câteva diferențe clare. În timp ce “Terminator” are un body count de aproximativ 48 de morți în primul film și 74 în al doilea, “Havoc” pare să rivalizeze cu aceste cifre doar în scena cabanei.
Dar spre deosebire de filmele anilor ’80-‘90, violența din “Havoc” e mai viscerală, mai sângeroasă și mai brutală. Nu avem replici memorabile precum “I’ll be back” sau “Yo, Adrian!”, dar avem lupte corp la corp filmate impecabil, cu contacte reale între actori.

Tom Hardy nu are fizicul impunător al lui Schwarzenegger, dar compensează prin intensitate și versatilitate. Este un detectiv bătut și obosit, nu un supererou de neoprit, ceea ce adaugă un strat de vulnerabilitate personajului său.
“Havoc” este un film de acțiune vechi cu sânge nou. Dacă ești nostalgic după filmele violente din anii ’90, dar apreciezi coregrafia modernă de luptă și actoria de calitate, ăsta e filmul tău. Tom Hardy, Forest Whitaker și Timothy Olyphant formează un trio de forță, iar regizorul Gareth Evans știe cum să orchestreze haosul.
Da, e violent peste măsură. Da, povestea e complicată. Dar hei, cui îi pasă când ai atâtea oase rupte, gloanțe trase și o secvență în care un personaj e străpuns de un harpon prin gât?
Netflix a așteptat patru ani să lanseze acest film și acum înțelegem de ce - au vrut să se asigure că are destule gloanțe pentru toată lumea. Iar noi suntem recunoscători pentru asta.
Material realizat folosind Perplexity A.I
Comentarios