top of page

Când ai probleme în viața reală nu chemi să te salveze Tik Tok-ul

Updated: Jan 12

Copilul se educă cu exemple. Nu îi spui că trebuie să facă cum vrei tu. Îi arăți exemple din viața reală, bune și rele. Apoi îl lași să gândescă singur. Să decidă cu mintea proprie ceea ce e bine pentru el. Sau nu.

Eu așa am făcut.

Cel puțin teoretic.



Astăzi, din păcate, copiii se educă prin Tik Tok. Cea mai nocivă invenție a umanității. Mai infectă chiar decât bomba atomică. O aplicație genial construită, care duce la apogeu ștergerea creierelor și disprețul față de legile de orice fel.


Sau prin streaminguri care câștigă miliarde de dolari din glorificarea mizeriei umane. Promovarea drogurilor, criminalilor sau altor dejecții umane a vândut publicitate dintotdeauna în cinematografe și la știrile tv. Doar că acum toate sunt la tine în buzunar. La orice oră, pe smartphone.

Polițiștii bihoreni încearcă cât pot de mult să lupte și pe acest front. Încearcă un fel de Minority Report, dar fără clone prezicătoare sau Tom Cruise. Ei încearcă acum să ajungă la cei pe care peste cinci - zece ani s-ar putea să fie nevoiți să-i încătușeze. Sau mai rău.

Încearcă să prevină viitoarele crime prin educație timpurie.


Vor să le arate tinerilor smartphone că există și partea bună. The Bright Side.


Așa cum s-a întâmplat și weekendul trecut. Când Inspectoratul Județean de Poliție Bihor a organizat un meeting face-to-face al polițiștilor cu tinerii interesați de ceea ce înseamnă meseria de polițist. Și a adus în centru, la doi pași de Primăria lui Birta, cele mai instagramabile secțiuni. Rutiera, Criminalistica, SAS-ul și Poliția Animalelor. Plus hiperactiva Prevenție, care în Bihor e prezentă la toate acțiunile unde se strâng grupuri de tineri.



Câțiva dintre puberi erau clar interesați să urmeze o carieră în domeniu, dar cei mai mulți au fost aduși de profesorii lor. Profesori care de ani de zile sunt parteneri ai polițiștilor, având același scop comun, educația.


Două categorii, profesori și polițiști, în teorie, repere ale unei societăți normale.

Dar în care, în România ultimilor treizeci de ani, și-au băgat pla toți cei care au trecut pe la conducerea țării. Fără excepție. Fie ei parlamentari, miniștri sau președinți.


Și a fost o întâlnire super reușită. Chiar dacă vremea englezească a împins acțiunea de pe platoul primăriei în Pasajul Vulturul Negru.



A fost o reușită pentru că polițiștii nu mai sunt bătuții în cap de acum zece - cinșpe ani. Nu mai merg undeva și turuie o prezentare, că așa e ordinul. Boring way. Nu. Acum știu să comunice cu comunitatea.



Și-au pus standurile cu cele mai instagramabile ustensile din dotare și au invitat tinerii să pună întrebări. Pentru că generația smartphone pune întrebări. Nu vrea prelegeri plictisitoare. Cum erau comentariile dezgustătoare cu care ne asasinau mental profesorii pe vremea mea.


Tinerii din ziua de azi vor răspunsuri oricât de lungi, până la cel mai mic detaliu dacă se poate, dar la întrebările pe care le pun. Vor să audă ceea ce îi interesează. Nu balast mental.





Plus că selfie-ul e rege. Cățeii aduși pentru a fi oferiți pentru adopție au stors lacrimi fetelor de toate vârstele. Rutiera a stârnit interes cu drona ei care zboară odată cu tine când rulezi cu 200 la oră pe drumul cu limită de 50. Pistolul radar a fost și el luat la mână. Kit-ul Drug Test a înghețat zâmbetul pe fețele a doi-trei. Patru, cinci.



Dar vedeta absolută a fost SAS-ul. Serviciul Acțiuni Speciale. Sau Mascații. Pozele îmbrăcat cu vesta și purtând casca de mascat au făcut furori.


Băieții au fost mișto în rol de Poliția! Deschideți! Dar fetele au fost superbe!









Semnalul văzut a fost că în tinerii generației smartphone există și partea bună. Baza pentru o viață și comunitate sănătoasă. Contează doar cine îi educă. De unde își iau exemplele și reperele pentru viață.


Pentru că viitorilor adulți li se spune peste tot, internet sau presa de lumea veche, că polițiștii sunt răi, corupți, sau mai știu eu cum, mai am de zis un lucru.


Da, copile, polițiștii sunt ca societatea. Au și ei părțile lor putrede. O dau și ei de gard, pentru că sunt oameni.


Dar polițiștii sunt bariera dintre viața ta reală, cu ups and downs-uri, și haos.

O lume fără polițiști ar fi o lume de bombardieri. Ți-ar plăcea să trăiești așa?


Nu te întreb dacă ți-ar plăcea acum. Când ești încă adolescent, părinții au grijă de tine și cea mai mare luptă a ta e cea cu coșurile. Când tot ceea e ilegal sau interzis ți se pare Oauuu.

Cool. Super. Extra. Mega.


Nu. Ci atunci când vei fi adult, vei avea o familie și un job okay. Un loc și un rost al tău în lumea asta mare. Și vei vrea să trăiești o viață normală.



Ce vei vrea să vezi prin parc, când vei ieși să te bucuri împreună cu copilul tău de o după amiază plăcută, cu soare. Doi polițiști patrulând sau un cârd de bombardieri jegoși?



Atunci vei aprecia purtătorul de uniformă și munca pe care o face!


Și stai liniștit, și-o iau și ei, polițiștii, atunci când calcă pe bec. Au și ei cine să-i taxeze pentru greșeli.



Dar hai să RESPECTĂM UNIFORMA!


O lume fără purtători de uniformă e o lume de bombardieri! Ține minte asta, copile!


Iar dacă vrei să știi și punctul meu de vedere față de profesia de polițist, la After Forty ai mei, ți-l zic.


Pentru când vezi o știre că polițistul x a făcut asta. Sau aialaltă.


Gândește-te că polițistul e prins permanent între două categorii de hoți. Prima sunt hoții clasici, pentru care există profesia asta. Oameni din subsolul vieții civilizate care fură de la oamenii de bună credință. Ăia sunt asumați. Sunt hoți și toată viața fug de gardă. Într-un fel, e o atitudine de respectat. Asumarea.

Iar a doua categorie sunt cei din conducerea țării. Cei care dau legi prin care ți se fură legal din viață. Și din munca ta.


Pe scurt, polițistul prinde hoții din lumea de jos ferindu-se de hoții din lumea de sus.


Practic, polițistul trebuie să prindă hoțul care te-a lovit în cap pe stradă navigând printre legi făcute să-l protejeze pe cel care te-a lovit.


Problema pentru halul în care a ajuns lumea întreagă nu sunt purtătorii de uniformă. Ci purtătorii de costume scumpe care fac legile. Acolo e Cancerul societății.


Așa că, atunci când vine vremea și politicienii or să-ți ceară votul, copile, TU poți alege ce fel de lume vrei pentru viitorul tău. Be wise for your life!


Cam atât am de spus prin vorbe. În rest pentru acțiunea celor de la INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN BIHOR vorbesc imaginile trase la Vulturul Negru.

Octombrie spre noiembrie 2023.


Cristian Boros

Mulțumesc pentru sprijinul acordat în realizarea acestui material DOAMNELOR Comisar șef de poliție Ioana Indrieș și Comisar șef de poliție Alina Fărcuța,

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN BIHOR.




GALERII FOTO :













PS: Pentru că e bine pentru sănătatea ta mintală să zâmbești măcar o dată pe zi, închei cu o glumă.


Dacă aș fi un ONG de căkt, care ia bani moca de la stat să latre după cum au unii sau alții interese, aș zice că polițiștii bihoreni au fost rasiști cu acțiunea lor de la Vulturul Negru.


Eu am ajuns la o jumătate de oră după ce începuse. Iar în următoarele două ore și jumătate, am apăsat aproape continuu butonul de shooting al camerei foto. Am făcut imagini. Multe imagini. Poate ajut și eu la o viitoare lume mai bună.


Și-n timpul ăsta n-am văzut picior de țigan prin zonă. Sau vreun rrom. Cum vrei să-i zici. Nici măcar n-am simțit vreun damf mic, cât să știi că e pe aproape.


Știam că ONG-urile și U.E i-au integrat. I-au civilizat, spălat și ne obligă să trăim împreună. Dar le interzic să participe la astfel de acțiuni?


Chiar am făcut o tură la final, pe la toate punctele de acces. Și n-am găsit nici un indicator cu Interzis țiganilor la acțiunile poliției. Nici măcar unul.


Or fi avut treabă.





Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
bottom of page