top of page

POKER FACE. Detectorul de minciuni uman care miroase criminalii scăpați de poliție

Updated: Jan 5

EXCELENT și CATCHY. L-am auzit pe Morar la Zu zicând că se uită la POKER FACE pe SKY și m-am luat după el. Și bine am făcut.



POKER FACE e o poveste cu aer nineties care te prinde la a doua, treia încercare. Primele două episoade le-am văzut din cinci încercări, dar apoi blană.


Povestea e excelentă și, cel puțin pentru mine, inedită. O tipă are darul de a fi detector de minciuni uman. Adică, fără să aibă vreo facultate pentru asta, simte când cel cu care discută minte. Și în fiecare din cele zece părți ale seriei Peacock adusă la noi de Sky Showtime ea iși folosește darul să rezolve crime ce par rezolvate.



Pentru mine a fost greu să trec de primele două episoade din cauza look-ului personajului. O tipă cu un dar special care arată ca ieșită din tomberon. Adică, pentru mine, bărbații sunt partea urâtă. Iar femeile sunt partea frumoasă a vieții.


Bărbatul e mitocan, jegos, nesimțit, delăsător. În timp ce femeia e ceea ce noi bărbații iubim. În toate aspectele ei. Nu trebuie să fie neapărat frumoasă. Sau slabă. Sau într-un fel anume. Dar să fie curată.


Iar personajul principal din POKER FACE, Charlie Cale, e o femeie la care când te uiți simți că pute. La primele 2 episoade am simțit nevoia să fac duș de vreo trei ori. Mă uitam la ea și mă simțeam nespălat. Exact senzația când te plimbi în mall și vezi lângă tine un grup de țigani. Deși ăștia mai nou se albesc și se parfumează.


Alegerea e oarecum justificată pentru că Charlie - nume de femeie ales probabil pentru a mulțumi progresiștii promotori ai mizeriilor de gen - e o vagaboandă care trăiește în mașina proprie. Asta după ce trăia în rulotă, la marginea strălucitorului Las Vegas.


Doar că în primul episod îl face pe fiul beizadea al unui mafiot să se arunce de la etaj. Ăla se face pilaf pe asfalt și mafiotul îi promite că n-are unde să se ascundă de el. Oriunde s-ar duce.


Așa că în următoarele 9 episoade ale POKER FACE, Charlie fuge din oraș în oraș pentru a scăpa de killer-ul mafiotului. Lucrează mereu pe unde apucă și întodeauna cu plata cash. Pentru că de fiecare dată când folosește cardul, are patru ore la dispoziție până se trezește cu killerul pe cap. Excelentă găselniță de script.



Iar Charlie a noastră, care parcă nu mai pute așa rău vizual după episodul trei, își ia mereu joburi în locuri unde se întâmplă o crimă. Locuri unde ea se împrietenește fie cu victima, fie chiar cu criminalii.


Și chiar dacă nu e treaba ei să rezolve crima, fiindcă i se aprinde becul de fiecare când cel din fața ei minte, rezolvarea crimei devine treaba ei.


În fiecare episod e în alt colț de țară, cu alți oameni în jur. Mecanici blazați, negri care vând fripturi, cântăreți care fură songuri de la alții, criminale-teroriste de azil sau actori de teatru eșuați sunt o parte din fauna celor pe care îi are de devoalat Charlie.


Excelent scris și excelent jucat.

Exceptând izul de apă caldă de bucurești, e o serie care MERITĂ VĂZUTĂ. Te încântă. Nimic exagerat, totul cursiv și sentimentul că vrei să vezi în continuare ce se mai întâmplă.


Nu are nimic din porcăriile de sexualitate cretină/mizerii de gen cu care de intoxică ceilalți streameri de top. În episodul doi vrea o soferiță de tir să i-o tragă lui Charlie, dar asta zice nu. Și asta a fost. NORMAL LIFE.


Plus modul în care sunt construite episoadele, care pe mine MĂ ÎNCÂNTĂ. Nu zic că e o chestie absolut originală, dar nu-mi vine în minte ceva asemănător.


Fiecare episod îți prezintă în prima lui treime crima și cadrul în care ea are loc. Îți arată clar cine și de ce. Apoi, din a doua treime, se reia povestea dar cu Charlie în cadru. Adică ea era deja în zonă când tu ai văzut crima. Dar pe ea n-ai văzut-o. GENIAL.


Zici mereu că s-au făcut toate în cinema/televiziune. Dar sunt oameni care vin mereu cu ceva care măcar îți dă un aer de nemaivăzut.


Charlie, personajul principal, e făcut excelent de Natasha Lyonne, care duce excelent seria în spate pe parcursul celor 10 episoade. Are același look de nespălată ca și în Russian Doll-ul Netflix care a adus-o în spotlight. Doar că aici personajul ei are o anumită căldură care te face s-o îndrăgești. Și să revii pe SkyShowtime s-o urmărești.


În fiecare episod jocul ei se intersectează cu al altor nume cunoscute la Hollywood. Cum sunt Nick Nolte, Ellen Barkin, Adrien Brody, Joseph Gordon Lewitt, Judith Light. Sau Simon Helberg - Howard Wolowitz din The Big Bang Theory.



Și bineînțeles Benjamin Bratt, Ernesto de la Cruz din inegalabilul COCO. Aici în rol de killer aflat mereu pe urmele lui Charlie.


Seria e creată de Rian Johnson, cel care ne-a încântat cu plăcut - surprinzătorul KNIVES OUT din 2019 și mai nou cu FAIR PLAY - ul care îți dă fiori de cuplu pe Netflix.



EXCELENT.

FOARTE MIȘTO.

DE VĂZUT PE SKYSHOWTIME.



LIKEE!


Borro’

Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
bottom of page