top of page

HOW I BECAME A GANGSTER. NARCOS în poloneză. De nota zece.

Updated: Sep 25, 2023



140 minute. NETFLIX.


O surpriză mega plăcută. Vroiam un film pentru moțăiala de sâmbătă după-amiază. Am dat play și mă așteptam ca după primele acorduri de mirifică poloneză să mă prindă somnul.



Dar nici o șansă. HOW I BECAME A GANGSTER e FOARTE FAIN FĂCUT. O producție non-Netflix, doar cumpărată de americani. Și care e de nivelul celor 10% producții din stocul Netflix care îți lasă un gust plăcut după ce o vezi. FOARTE MISTO.


HOW I BECAME A GANGSTER e un fel de Polsky NARCOS. Doar că nu e axat pe droguri, ci mai mult pe golăneală. Pe golăneală în stil polonez. Ruși/ucrainieni mai din centrul UE.


În stilul consacrat Netflix, te face să empatizezi cu un gunoi uman și gașca lui de descreierați. Gunoaie care în viața reală îți provoacă repulsie. Dar care prin magia streamingului te transformă în fan înfocat în timp ce urmărești acțiunea plină de adrenalină stând comod pe canapeaua ta.



Cam ca și CLANUL de la noi, Masterpiece-ul celor de la ProTV cu Mihăiță care se uită de sus la Nicholson-ul din The Departed. De fapt, scenografia și modul de filmare din HOW I BECAME A GANGSTER e unu la unu cu CLANUL. Aceleași clădiri părăsite, aceleași tonuri de orange și blue pentru filmările la interior și aceleași cadre perfecte obținute la filmările în exterior. Doar că limba lor e mai urâtă. Și nu îl au nici pe Damian la butoane.


Personajul principal, Gangster, nu e mare traficant, dar în schimb e mare tâlhar. Are echipă, ambiție și își asumă viața aleasă. Povestea e spusă la persoana întâi și te agață de la primele cadre. Te ține alături de el să-i vezi călătoria pornind de la bătăile din școala primară, treci apoi alături de el prin perioada de șef de curve, stagiile la bulău, statul de șef de clan, căsătoria și confruntarea cu un interlop de nivel superior.


Gangster, făcut excelent de Marcin Kowalczyk, un fel de Denis Hanganu de la ei, e un polsky golan care știe de mic ce vrea de la viață. Văzându-l zi de zi pe tacsu’ cum muncește cu taxiul să facă un ban cinstit, el știe sigur că vrea să devină gangster. Vrea curve, bani, băutură și o viață plină de adrenalină. Și îi iese.



În timp ce ai lui știu că muncește la un garaj, el ajunge șef de secție peste mardeiașii din cartier. În timp ce bătrânul lui se bucură pentru un salariu de 1700 zloti pe lună, Gangster își cumpără cu banii jos o proprietate de 3 milioane.


Face și stagii de studiu la pârnaie, dar fără să facă o dramă din asta. Ca orice interlop care se respectă și își asumă drumul ales. Când alegi să trăiești din tâlhărie, vacanța după gratii e ceva firesc. E când, nu dacă.


Până la final Gangster ajunge mâna dreaptă a unui baron local, se însoară cu fata visurilor și ajunge în situația de a-și ucide cel mai bun prieten.



FOARTE, FOARTE FAIN.

HOW I BECAME A GANGSTER merită banii de Netflix.

DE VĂZUT!!!


Borro’

IMAGES : youtube.com / imdb.com





Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
bottom of page