top of page

Doi țigani analfabeți din Gepis au adus atingerea de înger la Orașul Faptelor Bune 2023. V-am furat, dar am venit să ne iertați. 'Că altfel ne dă la poliție

Updated: Mar 4




Halucinant. Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns. Dacă era un show pe Netflix cu mexicani, aș fi râs în hohote. Dar e vorba de România. E vorba de firme și oameni de bună credință care încearcă să ducă o viață onestă. Și pe care guvernanți cum sunt Boloș & Ciolacu îi sufocă cu taxe și aberații pentru a acorda ajutoare sociale unor ființe care nasc specimene ca cele de mai jos. În loc de sterilizare și condiționarea ajutorului social de muncă în folosul comunității, le oferă condiții să existe și să crească. Le dau chiar și aplauze. Totul pentru votul lor.



Zice Dan Badea, într-unul dintre cele mai bune momente ale lui pe scena iUmor : V-a furat vreodată un frate țigan? Zici că te atinge un înger…I-a scos vesta ca o boare. Nici n-a simțit prostu…

Așa a fost și la Orașul Faptelor Bune 2023. Săptămâna de cerșeală pre-Crăciun cu bucăți de concerte ale artiștilor de top sau în trend din România adusă de Visit Oradea în centrul orașului.


Buzdugan și Morar își făceau show-ul matinal în căsuța Zu de pe platoul din Piața Unirii când au fost luați absolut pe nepregătite. Cu garda jos probabil după câteva zile de Oradea, care e un oraș exact ca Bucureștiul lor, dar pe dos - adică curat și civilizat - n-au înțeles din prima ce urmează.


La microfonul extern al casei Zu și-au făcut apariția doi țigani analfabeți. Raul și Isaac. Pentru că purtau echipamentul verde al celor de la RER, compania de salubritate a orașului, Buzdugan a vrut să le audă povestea. Să le zică mersi pentru curățenia din zonă. Bine intenționat omul.



Și a urmat cel mai bun moment din săptămâna cerșelii. Un stand-up comedy care ar fi făcut furori la iUmor. Dar aici a fost pe bune.


Raul, purtătorul de cuvânt al celor doi analfabeți, a venit să ceară iertare celor de la Zu pentru faptul că împreună cu colegul lui au furat din cutia cu donații. Și el și colegul lui sunt de loc din Gepiș, un sat aflat la 30 kilometri de Oradea, cunoscut prin colonia de țigani pe care o găzduiește.

Ambii angajați RER, salubritate. Erau la muncă, ca orice țigan care se respectă. Și între două reprize de strâns mizeria de pe jos, au văzut cutia de donații. Cum nici unul nu știe să citească, au crezut că e provocare tik-tok. Au văzut bani, n-au văzut polițiști în zonă, s-au servit.


Morar și Buzdugan n-au înțeles din prima ce vrea să zică țiganul speaker.


Cum să furi din donații, dintr-o cutie supravegheată video, închisă cu lacăt, în plin centrul orașului????

Ceva de neconceput pentru oamenii de bună credință. După nouă ani de mandat al unui președinte care e mândru de proiectul lui definitoriu, România Educată?!




Cum zice Badea la stand-up, tehnica se numește Touch of an angel. Au furat țiganii din cutia milei, în plină zi, în centrul orașului. De sub fereastra organizatorilor.




S-au pșat pe tot marketingul Radio ZU - Visit Oradea


Partea mișto e și explicația țiganului speaker. Pentru mâncătorii de cakt, ONG-iști sau nu, care ne dau peste ochi mereu cu integrarea țiganilor. Există și țigani care pot fi integrați, dar unul dintr-o sută de mii. Nu mai mult. Și foarte, foarte mulți români care tac sunt sătui peste cap de ei.


Speakerul din Gepiș a explicat pe scurt că au venit cu banii înapoi din cauză că cineva avea imagini cu ei din timp ce furau. Și i-a amenințat că-i reclamă la poliție. Nu că aveau mustrări de conștiință sau vreo urmă de bună credință. Frica de uniformă l-a făcut pe țigan să dea banii înapoi. Singura entitate de care se teme țiganul e Uniforma. În rest, fură și de la Dumnezeu.

Schimbul de replici a fost unul de-a dreptul savuros. Cei de la Zu mai aveau puțin și-i luau lângă ei pe hoții care își recunoscuseră furtul după ce li s-a spus că ajung la poliție. Morar le-a spus chiar că Zu îi protejează dacă are cineva treabă cu ei.



Tigan RER : N-am știut, am crezut că-i ceva concurs. Și i-o luat. N-avem noi școală, nu prea știm citi.


Morar : Ce scumpi sunteti. Dacă se întîmplă ceva, veniți la noi. Sunteți sub protecția noastră.

Emma : Din toată urna aia cu bani au luat doar o sută de lei, omul și-a luat ce avea nevoie.


Țigan RER : O făcut ceva poză, o zis că ne dă la poliție.

Vă rog să ne iertați, n-am știut.


Morar : nu vă mai cereți scuze. E suficient că ați venit înapoi și ați adus banii. Aplauze Casa Radio Zu pentru băieții de la salubrizare care…n-o știut, mă, băieții…


Conspirație PSD-istă


Ca să închei cu o glumă, aș zice că a fost o conspirație PSD-istă. Visit Oradea a dat aproape zece miliarde din bani publici Zu-ului să lege numele Oradea de Orașul Faptelor Bune. O chestie foarte bine gândită. Și exceptând perioada - una geroasă, deloc pentru concerte în aer liber - foarte mișto.


Și au venit doi țigani analfabeți, care cu un furt de o sută de roni și-au băgat pla în toate schemele de marketing. Un pesedist a fost pe fază, i-a prins și i-a forțat să-și facă publică fapta. Putea fi rezolvat totul fără tam-tam, dar așa fapta a devenit o etichetă. Un label pentru Oradea.


Pe banii de reclamă ai PNL-ului, ZU-ul care trage cu aripa veche din PSD transformă Oradea ca imagine în orașul unde se fură din cutia milei în plin centru, la lumina zilei. De către țigani analfabeți și hoți, mai importanți la votările din 2024 decât toate IMM-urile din țară. Patronii de firme nu mai pot da bani în plus angajaților fără să se aleagă cu dosar penal, dar țiganii și hoții sunt liberi și aplaudați în centrul orașului. Oamenii de bună credință să crape, trăiască țiganii, asistații sociali și borfașii.


Romania. Decembrie. 2023.




Cristian Boros

Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
bottom of page